Et nyt kig på Labor Day

En dag til at reflektere over resultater af arbejdende folk: der har været den stolte tradition siden den første, uofficielle, Labor dag tilbage i 1882.
Men en af labor’s største bedrifter er gået stort set ukendt. Siden slutningen af anden verdenskrig, har arbejdende mennesker købt op en stor luns af storkapitalen. De ejer nu et stykke af næsten alt i virksomheden, fra multinationale selskaber til små virksomheder, der bygger mini-indkøbscentre i deres kvarterer.
Det kan være den største økonomiske transformation siden den industrielle Revolution; Management guru Peter Drucker kalder det “Pension Fund revolutionen.”
For at få en fornemmelse af transformationen, overveje dette: I slutningen af 2001, America’s 242 milliardærer havde aktiver på i alt omkring $800 milliarder. Der er et betydeligt beløb, helt sikkert, men arbejdende folk havde aktiver 11,8 trillion i pension og gensidige fonde. Det er næsten 15 gange så meget som milliardærer.
De fleste arbejdende folk bidrager kun beskedne beløb til deres pensionsordninger, men der er simpelthen så mange af os, at vores kollektive reden æg voksede meget hurtigt. Hvis du stadig ikke sikker på, så prøv denne på din lommeregner: Multiplicer et bidrag på $1.000 om året af én million arbejdende folk. Svar: $1 milliard dollars om året. Bemærk der er nu hundredvis af millioner af arbejdende folk her og i andre lande. Og vi bidrager nye penge hvert år.
Selv en relativt lille antal arbejdende folk kan bygge en stor fond. For eksempel, havde den New York State fælles pensionsfond, med 944,000 medlemmer i eller pensioneret fra statens offentlige tjenesteydelser, aktiver på 112 milliarder dollars i slutningen af marts sidste år. Efter fondens årsberetning for 2002, blev omkring 76,6 milliarder dollars af samlet investeret i virksomheder. Resten, cirka 35 milliarder dollars, var i obligationer, pantebreve og andre typer lån.
Ser på den private sektor og fagforeninger, også. For blot for at nævne et par eksempler, pensioner & investeringer anslået magazine at General Motors pensionsfond havde aktiver på 82,5 mia $ og Western Conference Teamsters pensionsfond havde aktiver på 22,6 milliarder dollars, på 30 September 2001.
Dette ejerskab af storkapitalen af arbejdende folk er resultatet af bidragene til pensions fonde, investeringsforeninger og livsforsikringer med en opsparing komponent.
Hvad betyder alt dette betyder? Tja, for startere, måske ophør af klager over fortjenesten af virksomheder. Efter alt, går de fleste af disse overskud mod pensionering indkomster af arbejdende mennesker.
Mere kompliceret, selv, er forholdet mellem arbejdende mennesker, der ejer en stor virksomhed og andre arbejdende mennesker beskæftiget i den. Sådan deler selskabsoverskud–gennem vedvarende beskæftigelse og højere løn, eller gennem højere afkast til aktionærerne–fortsat er et vanskeligt spørgsmål. Især for de arbejdende mennesker, der mister deres job.
På anden siden af mønten, har arbejdende mennesker købt nok aktier og obligationer bliver chefer for cheferne. Nogle pensionskasser er begyndt at gøre det klart; CalPERS, Californien offentligt ansatte pensionering System, har ført måden i fortæller administrerende direktører (CEOs) og bestyrelser, de må hellere styre effektivt. Og administrerende direktører og bestyrelsesmedlemmer lytte; efter alle CalPERS kører landets største pensionsfond, med aktiver på mere end 130 milliarder dollars.
En anden ting: Hvis du er en arbejdsgruppe person, du er en forbruger, som en ejer og medarbejder. Når du går på indkøb, er der en chance du vil købe fra en virksomhed, ejet af dig selv, dine venner eller dine naboer. Hvad mere er, kan de kontorelever, der tager dit kreditkort med smil arbejde for dig. Eller måske skriverne ejer det firma, du arbejder. Smil til dem, også, bare for at være på den sikre side!

2 Replies to “Et nyt kig på Labor Day”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.